Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd.
Tapeo of tapas eten is een dagelijks terugkerend Spaans ritueel dat plaatsvindt voor het middag- of avondeten. Gezien hun late etensuur, 14 uur in de namiddag of 22 uur 's avonds, kan men zich uren aan tapas wijden.
Vaak trekken de Spanjaarden in kleine vrienden-groepjes van de ene tapasbar naar de andere. Sommige van deze bars of kleine eethuisjes zijn befaamd om hun ruime keuze, andere zijn juist erg in trek vanwege die ene specialiteit zoals champignons van de grill, gefrituurde inktvis of spiesjes met gemarineerd en gegrild vlees.
Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd.
Tapeo of tapas eten is een dagelijks terugkerend Spaans ritueel dat plaatsvindt voor het middag- of avondeten. Gezien hun late etensuur, 14 uur in de namiddag of 22 uur 's avonds, kan men zich uren aan tapas wijden.
Vaak trekken de Spanjaarden in kleine vrienden-groepjes van de ene tapasbar naar de andere. Sommige van deze bars of kleine eethuisjes zijn befaamd om hun ruime keuze, andere zijn juist erg in trek vanwege die ene specialiteit zoals champignons van de grill, gefrituurde inktvis of spiesjes met gemarineerd en gegrild vlees.
Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd.
Tapeo of tapas eten is een dagelijks terugkerend Spaans ritueel dat plaatsvindt voor het middag- of avondeten. Gezien hun late etensuur, 14 uur in de namiddag of 22 uur 's avonds, kan men zich uren aan tapas wijden.
Vaak trekken de Spanjaarden in kleine vrienden-groepjes van de ene tapasbar naar de andere. Sommige van deze bars of kleine eethuisjes zijn befaamd om hun ruime keuze, andere zijn juist erg in trek vanwege die ene specialiteit zoals champignons van de grill, gefrituurde inktvis of spiesjes met gemarineerd en gegrild vlees. Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd.
Tapeo of tapas eten is een dagelijks terugkerend Spaans ritueel dat plaatsvindt voor het middag- of avondeten. Gezien hun late etensuur, 14 uur in de namiddag of 22 uur 's avonds, kan men zich uren aan tapas wijden.
Vaak trekken de Spanjaarden in kleine vrienden-groepjes van de ene tapasbar naar de andere. Sommige van deze bars of kleine eethuisjes zijn befaamd om hun ruime keuze, andere zijn juist erg in trek vanwege die ene specialiteit zoals champignons van de grill, gefrituurde inktvis of spiesjes met gemarineerd en gegrild vlees.
Een aantal is voornamelijk gericht op vis en zeevruchten terwijl weer andere zich concentreren op traditionele gerechten. Zelfs het eenvoudigste café heeft ten minste gezouten amandelen, olijven, mosselen, tonijn uit blik of "tortilla española". (aardappelomelet)
Tapas kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: koude en warme gerechten. Het aanbod van koude gerechten is meestal op de bar, achter een vitrine, uitgestald en omvat vooral olijven, ansjovis, chorizo, kaas etc. Wat er aan warme tapas te krijgen is, zie je vaak op speciale borden of op de menukaart aangeduid. Zo zijn er vers gegrilde spiesjes, ribbetjes, chorizo, butifarra worstjes ofwel zeevruchten die á la plancha worden klaargemaakt. Bij tapas wordt vaak jonge wijn, cava of droge sherry geschonken. Uiteraard past een lekker koud biertje er ook prima bij.
Deze eetgewoonte heeft heel Spanje veroverd, al blijft Andalusië nog altijd het centrum van de tapas. Tapas maakt in de meeste grote steden deel uit van het dagelijkse leven en is tevens een middel om de sociale contacten te onderhouden. Deze eetgewoonte is een beetje te vergelijken met het Hollandse bittergarnituurtje. Tapas is echter vele malen gevariëerder en uiteraard gezonder.
De oorsprong van de tapa ligt dus in Andalusië, bakermat van de sherryproductie. Bij dit aperitief of andere drankjes krijgt men een tapa. Tapar betekent eigenlijk bedekken. De tapa werd in de vorm van een plakje serrano of chorizo op je glas gelegd. Er wordt wel gezegd dat dit diende om de vliegen uit de wijn te houden. Enfin, van al deze hartige hapjes werden de kelen nog dorstiger.